OPEN kleerkast 444

 

Het nieuwe “wederdiensten'' concept dat opengaat op de Boulevard Lambermont 444 te 1030 Brussel is een initiatief van CORVIA vzw. Zij zijn vooral bekend van de ''Free go'', het organiseren van ''Miss Dakloos'', het ''Pioniers Project'' & vele andere sensibiliserende projecten waarbij de stem van de zwakkere binnen deze maatschappij gehoord wordt. Het basisdoel van CORVIA vzw is armoedebestrijding door preventief en sensibiliserend te werkt te gaan.

 

De zwakkere binnen de maatschappij zijn vooral die personen die het extreem moeilijk hebben om op het einde van de maand rond te komen of zelf dak -of thuisloos zijn.

 

Het ''wederdiensten'' concept is een ruimte die gezellig is ingekleed, waar plaats is voor het kiezen van kledij en accessoires maar ook uitnodigt voor een babbel.

 

1. DOELEN

 

Het hoofddoel van het concept is om mensen samen te brengen via hun interesses en de sociale isolatie binnen de hoofdstad te verkleinen. Er wordt een platform tot dialoog gecreëerd.

 

Om de sociale isolatie te doorbreken is niet enkel het samen brengen van personen belangrijk maar ook het ''heractiveren'' van de personen. Dit slaagt terug op een volwaardige integratie van deze doelgroep.

De doelgroep heeft vaak te kampen met werkloosheid en een kleine horizon. Via het wederdiensten concept kunnen ze hun horizon verbreden door hun zelfvertrouwen te vergroten, nieuwe contacten te maken en te leren kennen maar ook hun volwaardig burgerschap binnen de samenleving opnieuw op te bouwen

CORVIA vzw viert zijn 5 jarig bestaan in 2015, dit betekend ook dat wij al reeds een grote communicatieve toegang hebben gecreëerd binnen de doelgroep. Het bereiken van deze kwetsbare personen gebeurd dus onder andere ook via onze kanalen.

 

 2. WERKING

 

Ken je het gevoel dat je in de winkel aan de pashokjes zit met meerdere mensen. Iedereen kijkt naar elkaar maar durft niets te zeggen. Het is juist dit dat we willen verbreken maar op deze manier de mensen willen samen krijgen.

 

Waarom kleren ? Alles slaagt op, dus ook de kleren. Wij willen een systeem dat de doelgroep hierop kan besparen. Dit zou dan al een kost minder zijn tijdens de maand. Maar ook kleren en identiteit spelen een belangrijke rol in de moderne maatschappij van vandaag de dag. De sociale druk op groter en draai of keer het zoals je wilt, eerste indruk is belangrijk !

 

Maar de cliché dat personen die in armoede leven afgedragen en vuile kleren dragen is ook al lang voorbij. Ook deze mensen hebben recht op mooie, propere, naar eigen keus en kledij op maat en naar smaak !

 

Hoe zou het concreet gebeuren ?

 

  1. De mensen komen binnen om hun kledij te kiezen. Ze kunnen rekenen op advies van de verantwoordelijke.

  2. Eens de mensen hun kledij hebben gekozen wordt er ''afgerekend''. De afrekening gebeurd niet met geld en/of materiaal (ruilen) maar met een wederdienst.

  3. De mensen kunnen kiezen tussen aan tiental diensten om aan te vinken op een formulier of stellen zelf iets voor.

  4. De wederdiensten gaan op een bepaalde dag door, de personen komen af om samen hun wederdienst uit te voeren.

 

Voorbeelden van wederdiensten :

-Samen bloemen planten in een tuin

-Mutsen breien voor de dak -en thuislozen

-Zelf een cursus geven (bijvoorbeeld dans)

-Gaan helpen voedsel bedelen samen met CORVIA vzw.

- ....

 

Het is vooral belangrijk dat de kwetsbare doelgroep samen komt in een warme ruimte die de huiselijke sfeer nabootst. Dat ze zich er thuis voelen en kunnen aankloppen met hun verhalen en eventuele problemen. Dat het wederdiensten concept niet enkel er is om mensen samen te brengen maar ook voor een luisterend oor.

 

 

3. BENODIGDHEDEN OM HET PROJECT TE REALISEREN

 

De ruimte en inkleding heeft CORIVA vzw al reeds, het is vooral de kledij en accessoires die ze ontbreken.

 

Om het project te kunnen verwezenlijken heeft CORVIA vzw (tweedehands) kledij & accessoires nodig voor man/vrouw. Concreet omschreven gaat het over van alle soorten :

-Hemden

-T-shirts

-Truien

-Onderlijfjes

-Broeken

-Shorten

-Jurken

-Kleedjes

-Sokken

-Onderbroeken

-Jassen

-Sjaals

-Mutsen

-Handschoenen

-Schoenen

 

-Oorbellen

-Armbanden

-Kettingen

-Handtassen (man/vrouw)

-Centuren

-Haaraccessoires

-....

 

4. INFORMATIE

 

Waar ? De ruimte bevind zich op de Boulevard Lambermont 444, 1030 Brussel

Kledij of accesoires doneren ? Dit kan iedere woensdag vanaf 16u00 op de ''Lindestraat 405, 1140 Evere''.