rust..bezinning niet alleen voor onze doelgroep
voor ieder van u voor 1919

 

 

CORVIA vzw/asbl - 0800/555.02

 

 

 

 

 

 

 

Love Room voor daklozen,

een moment van genegenheid of een debat.

 

De vzw Corvia lanceert een love-room voor daklozen personen. Na overleg en verschillende vergaderingen met de doelgroep heeft de vzw Corvia ontdekt dat koppels die dakloos zijn het vaak moeilijk hebben om een moment van genegenheid en intimiteit te vinden. Naast de genegenheid en intimiteit is ook privacy een groot probleem. Het woord ''groot'' verwijst naar situaties waarin de koppels zich bevinden als ze samen op het straat willen slapen, zoenen, een belangrijk gesprek voeren, iets te vieren hebben en dergelijk. Dit is vaak zeer moeilijk omdat ze steeds omringt zijn door mensen, de kou en het stad/een wijk. Maar ook in opvangcentrums kunnen ze nooit helemaal ''alleen'' met twee, onder elkaar zijn.

 

Liefde is iets onbeschreven waar ieder zijn eigen definitie voor heeft. Liefde is vooral iets waar iedereen recht op heeft om te vervaardigen, het te voelen, te delen,… Maar zeker personen die dakloos zijn moeten het recht hebben om relationele liefde te kunnen clusteren in een moment van intimiteit en privacy. Voor de mensen die buiten de daklozen problematiek staan is het vaak moeilijk om begrip op te brengen dat zij, net als iedereen, iemand willen koesteren, liefhebben, een relatie willen opbouwen,… Juist voor personen die dakloos zijn, zijn amoureuze relaties belangrijk. Het biedt hun steun, minder eenzaamheid en met twee is het leven al heel wat dragelijker om de dagelijkse problemen te trotseren. Maar ook veiligheid is een belangrijk punt. Met twee op het straat kan je meer je ''mannetje'' staan dan alleen. Zeker vanuit het standpunt van de vrouw.

 

Vanuit onder andere dit standpunt is de vzw Corvia beginnen nadenken hoe ze dit vorm kunnen geven, vooral hoe ze een mogelijkheid van intimiteit en genegenheid kunnen bieden aan daklozen personen.

Het basis idee van de Love Room ligt bij de liefdesparaplu die Corvia vzw heeft bedeeld. Met deze paraplu's kunnen daklozen personen een moment van genegenheid hebben op het straat zelf. De paraplu bakent af waardoor er een lichte vorm van privacy ontstaat. Het ontwerp van de paraplu is gebaseerd op het principe van een vissersparaplu. Aan de hoofding van de paraplu is een lang ''gordijn'' bevestigd met een lengte die tot aan de grond reikt. Aan de voorkant is er een smalle opening. Deze paraplu is Corvia vzw gaan bedelen aan koppels tijdens onder andere valentijn 2014/2015.

 

Liefdesparaplu vzw Corvia

 

Hieruit is het idee van de Love Room gegroeid en ontstaan. De Love Room is een gezellig huisje in een grote en rustige tuin gelegen in een deelgemeente van Brussel. Het doel van de Love Room is dat dakloze koppels er een moment van intimiteit, genegenheid maar vooral privacy kunnen vinden. De Love Room heeft dus ook een preventief karakter omtrent veiligheid.

 

 

Liefde is geven en nemen, lachen en huilen, op tijd samen in de Love Room schuilen.

Pelsers Mathilde, 2014.

 

 

Structurele vormgeving

 

-Love Room :

 

Binnen de muren van de Love Room krijgt het koppel hun privacy. De duur/tijd dat ze de Love Room nodig hebben wordt op voorhand afgesproken met de verantwoordelijke van dienst. De koppels kunnen hier terecht voor :

 

-een (gezellige) gesprek ;

-intimiteit ;

-privacy ;

-veiligheid ;

-tijd voor elkaar ;

-tot rust te komen ;

-uit hun dagelijkse context getrokken te worden ;

-uit te blazen ;

...

 

Rond de love-room is er ook een integraal kader. Binnen dit kader bevindt zich

-Een informatiepunt ;

-Het medisch kabinet ;

-(Psychologische) begeleiding/ondersteuning.

 

-Het informatiepunt :

 

Het informatiepunt bestaat uit preventieve informatie die wordt gegeven rond zelfzorg en seksualiteit. Deze vorm van informatie zal verleent worden door gesprekken met de koppels. Hier zal afgetast worden wat zij zien onder zelfzorg en seksualiteit. Maar ook actuele campagnes behoren toe tot het informatiepunt.

 

-Het medisch kabinet :

 

Het kabinet zal ondersteund worden door een sociaal verpleegkundige, een dokter en twee opvoeders. Hier kunnen ze terecht voor eerstelijnshulp. Concreet betekend dit :

 

-bedeling van kleren (op maat) ;

-mogelijkheid tot baden ;

-luisterend oor ;

-basis verzorging van eventuele wonden ;

-bombur 9 urine-teststrips ;

-nemen van de bloeddruk ;

-krijgen van een hygiëne set (in de set bevind zich een tandenborstel, shampoo, zeep, oorstokjes, tandpasta, tandenborstel, spiegel, scheermesje voor de mannen, maandverband voor de vrouwen, ...) ;

-kappersbeurt ;

-bedeling van gratis condooms ;

-op aanvraag een sessie acupunctuur.

 

-Begeleiding/ondersteuning :

 

Het team zal klaar staan om te luisteren wat hun noden zijn op administratief vlak. Hier zal er ruimte zijn voor het helpen begeleiden in het zoeken van een woonst d.m.v doorverwijzing. Hier zit ook een informatief karakter in omdat nog steeds veel personen niet op de hoogte zijn van welke soort sociale instanties in Brussel bestaan. Maar ook zal de begeleiding hun proberen te ondersteunen op psychologisch vlak. Thema's als re-integratie/integratie, huisvesting en dergelijke komen hier aanbod.

 

Samen met de koppels gaat de Corvia vzw opzoek naar hoe ze de love-room en het integraal kader er rond kunnen blijven optimaliseren.

 

Veiligheid

 

Voor de veiligheid te garanderen aan de koppels werkt Corvia vzw met een ''zwarte lijst''. Op de deze zwarte lijst komen koppels te staan die het doel van de Love Room verkeerd gebruiken/misbruiken. Dat ze bijvoorbeeld de Love Room zien als enkel een reden voor seks, dat ze herhaaldelijk terug komen met een andere partners, dat ze herhaaldelijk agressief gedrag vertonen, …

 

Liefdevol groeten wij u, de vzw Corvia.

 

Voor de persoon, het koppel op de zwarte lijst belandt zullen er eerst gesprekken op voorhand ingepland worden om na te gaan wat de reden is van hun (ongepast) gedrag. Hierna zal er in team besproken worden of deze persoon al dan niet op de zwarte lijst gezet wordt.

 

Voorbeeldmodule

 

Het idee van de Love Room is natuurlijk niet gereserveerd door enkel Corvia vzw. De Corvia vzw maant aan dat andere instanties of privé initiatieven het idee overnemen. Het pioniers project blijft van de Corvia vzw maar zij hopen dat dit een voorbeeld kan zijn voor andere en dat het bruggen kan bouwen, deuren openen. Dat er het ''cocooning effect'' voor daklozen in de stad kan plaatsvinden. Organisaties die het idee/principe van de Love Room willen overnemen en realiseren zijn altijd welkom bij Corvia vzw voor een gesprek.

 

 

Waar, wanneer en hoe ?

 

De Love Room zal in de nazomer van 2015 beschikbaar zijn. Ze is gelegen op de Boulevard Lambermont 444, 1030 Schaarbeek. Voor koppels die een afspraak willen maken kunnen zij terecht via het gratis nummer van de vzw Corvia 0800/555.02. Maar ook tijdens de wekelijkse bedelingen in centrum Brussel kunnen zij rechtstreeks met het team van Corvia vzw een afspraak maken.

 

 

 

de liefde in al zijn vormen kan en mag geen taboe meer zijn.