Streetbutler

L’asbl Corvia dévoile ses projets pour l'été 2018. Vous trouverez les résultats de certaines initiatives telles que le FREE GO OUVERT et ARMOIRE OUVERTE.

 

 

 1.Ateliers temporaires contre la précarité.

 

Chaque jour est “un jour de lutte contre la précarité extrême” et c’est pour cela que l’asbl Corvia organisera, dans les mois à venir, plusieurs ateliers temporaires. L’organisation proposera plusieurs domaines d’activités dont entre autres des cours de cuisine,  des activités pour enfants, une exposition, des actions de sensibilisation,…

->  Cuisiner avec le frigo ouvert

L’ASBL Corvia organise depuis déjà 3 ans des cours de cuisine “Platea Sibum” pour les personnes ayant un handicap qui vivent dans la précarité. Chaque jeudi, les élèves de ce cours cuisineront en direct avec des ingrédients provenant du frigo ouvert. Tout le monde est le bienvenu pour venir déguster gratuitement leurs plats. Chaque jeudi de 16h à 18h, Boulevard Lambermont 444, 1030 Schaerbeek.

 

->  Exposition

Pendant l'été de 2018 l’asbl Corvia travaillera avec plusieurs artistes autour du thème de la précarité. Les œuvres d’art seront exposées dans la maison sociale de l’ASBL Corvia (Boulevard Lambermont 444, 1030 Schaerbeek). Chaque artiste a sa propre histoire et son propre passé. L’exposition sera accessible au public pendant une semaine. Il y aura moyen de surenchérir le prix des œuvres d’art et de les acquérir.

 

-> STREET BUTLER

L’asbl Corvia a mis en place une nouvelle initiative, le “street butler”. Ceci devrait faciliter la vie des sans-abri. L’organisation a prévu d’en distribuer 300.

 

 

->   Défibrillateur 

Un défibrillateur sera prochainement installé dans les locaux de l’asbl à Schaerbeek.

 

->     Ateliers pour enfants

Pendant les périodes de vacances scolaires, l’asbl Corvia organisera plusieurs activités pour des enfants ayant une situation familiale critique (par ex. cours de cuisine sur mesure) et elle propose également de réaliser certains rêves d’enfants, des fêtes spéciales (sur demande) et un service de garde-robes.

 

->   Coffrets cadeaux

Pendant la période hivernale l’asbl distribuera des coffrets cadeaux aux sans-abri à Bruxelles.

 

2. Quelques chiffres ...

 

FREE GO ouvert

En 2017, le frigo ouvert a redistribué 32 tonnes de nourriture. Celle-ci provient de particuliers, de petits indépendants, de grandes chaînes, de voisins,…

La nourriture est intégralement placée dans le frigo ouvert, installé au Boulevard Lambermont 444 à Schaerbeek. La majorité des personnes qui utilisent ce frigo ont des difficultés à joindre les deux bouts. Ceci prouve que la famine est encore toujours présente en Belgique!

 

L’armoire ouverte

En 2017, l’asbl Corvia a fêté les 2 ans de son “armoire ouverte”. Cette année-là plus de 2000 vêtements ont été donnés à 245 personnes inscrites, sans compter les accessoires tels que écharpes, bonnets, sous-vêtements, chaussettes…

Il est important pour les personnes en situation précaire de participer à la vie de l’asbl en offrant un peu de leur temps, en échange de vêtements de qualité. Ceci afin de favoriser leur réinsertion sociale et d’avoir une meilleure confiance en eux.

SPECIAL OLYMPICS

Le participant Michel Noel a participé à l'édition 2018 des Special Olympics qui s'est déroulée à Tournai cette année. Il a choisi un triathlon comme discipline. CORVIA vzw était avec 't Vosje pour le soutien de Michel Noel. Il a terminé troisième du triathlon et a reçu une médaille de bronze.

3. Les projets en cours

-Les toilettes ouvertes (toilet gratuit)

-Le numéro gratuit (0800/555.02) pour les sans-abri et les personnes en situation de précarité leur permet d’obtenir toute information.

-Des sac-à-dos de survie pour les SDF.

-Distribution de vêtements et de nourriture pour les SDF.

-...

Hieronder zijn de geplande zomerprojecten van CORVIA vzw voor 2018 te vinden. Ze zullen vorm nemen in ''POP UP'' projecten.

Ook geven we graag een aantal cijfers en info mee in punt 2 (OPEN FREE GO en OPEN Kleerkast).

 

 1.Pop up’s tegen armoede

 

Elke dag is een ‘dag van verzet tegen extreme armoede’ en daarom organiseert Corvia vzw de komende maanden verschillende pop-ups. De armoedeorganisatie richt zich daarbij op verschillende domeinen: van kooklessen voor personen met een beperking en kinderactiviteiten tot een tentoonstelling en sensibiliseringsacties.

 

→ OPEN FREE GO VS PLATEA SIBUM

Corvia vzw organiseert al 3 jaar de keukenklas ‘Platea Sibum’ voor personen met een beperking die in armoede leven. Tijdens de zomerperiode zal deze klas elke donderdag aan ‘live cooking’ doen met ingrediënten uit de ‘Open Free Go'. Iedereen is welkom om hun gerechten gratis te komen proeven. Ze zullen aanwezig zijn iedere donderdag tussen 16u en 19u voor de ''OPEN FREE go's'' op de Lambermontlaan 444, 1030 Schaarbeek.

 

→ TENTOONSTELLING

In het voorjaar van 2018 zal Corvia vzw samenwerken met verschillende kunstenaars rond het thema armoede. De kunstwerken worden tentoongesteld in het sociaal pension van Corvia vzw (Lambermontlaan 444, 1030 Schaarbeek). Elke kunstenaar heeft een apart verhaal en verleden. De tentoonstelling zal gedurende een week toegankelijk zijn voor het publiek, dat ook zal mogen bieden op de diverse kunstwerken.

 

→ STREET BUTLER

Corvia vzw pakt uit met een nieuwe uitvinding, de ‘’street butler’’. Deze uitvinding is bedoelt voor dak –en thuislozen het dagelijkse leven gemakkelijker te maken. Corvia vzw zal er 300 bedelen.

 

→ HART DEFIBRILLATOR

Corvia vzw zal het activiteitencentrum dat zich bevind op de Lambermontlaan 444, 1030 Schaarbeek uitrusten met een hart defibrillator.

 

→ POP-UP VOOR KIDS

Tijdens de vakantieperiodes organiseert Corvia vzw verschillende activiteiten voor kinderen met een moeilijke thuissituatie. Het gaat onder meer om een pop-up open kleerkast voor kinderen, kinderfeestjes (op eigen aanvraag), een keukenklas op kindermaat en het vervullen van kinderdromen.

 

→ VERWENPAKKETTEN

Tijdens de zomerperiode zal Corvia vzw ‘verwenpakketten’ aan dak- en thuislozen uitdelen in Brussel.

 

2. Enkele cijfers en weetjes...

 

OPEN FREE GO

In 2017 heeft CORVIA vzw bijna 32 ton voedsel verwerkt.

Het voedsel komt onder andere van particulieren, kleine zelfstandigen, grote winkelketens, buurtbewoners, het project ‘’Dream’’, …

Het voedsel gaat integraal naar de OPEN FREE GO die gevestigd zijn op de Lambermontlaan 444, 1030 Schaarbeek. Het voedsel wordt uit de koelkast genomen door personen die tot vandaag de dag het nog steeds moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen en vaak tekort komen voor het kopen van voedingswaren. Dit om nogmaals te bewijzen dat de honger, hier in België, er nog steeds is.

OPEN KLEERKAST

De OPEN Kleerkast heeft zijn 2jarig uitgeblazen in 2017. Het hoofddoel van de OPEN Kleerkast is er om mensen samen te brengen via hun interesses en de sociale isolatie binnen de hoofdstad te verkleinen. Er wordt een platform tot dialoog gecreëerd.

Om de sociale isolatie te doorbreken is niet enkel het samen brengen van personen belangrijk maar ook het ''heractiveren'' van de personen. Dit slaagt terug op een volwaardige integratie van deze doelgroep.

De doelgroep heeft vaak te kampen met werkloosheid en een kleine horizon. Via het wederdiensten concept kunnen ze hun horizon verbreden door hun zelfvertrouwen te vergroten, nieuwe contacten te maken en te leren kennen maar ook hun volwaardig burgerschap binnen de samenleving opnieuw op te bouwen.

Waarom kleren ? Alles slaagt op, dus ook de kleren. Wij willen een systeem dat de doelgroep hierop kan besparen. Dit zou dan al een kost minder zijn tijdens de maand. Maar ook kleren en identiteit spelen een belangrijke rol in de moderne maatschappij van vandaag de dag. De sociale druk op groter en draai of keer het zoals je wilt, eerste indruk is belangrijk !

Maar de cliché dat personen die in armoede leven afgedragen en vuile kleren dragen is ook al lang voorbij. Ook deze mensen hebben recht op mooie, propere, naar eigen keus en kledij op maat en naar smaak!

 

In 2017 zijn er 2150 kledingstukken weggegaan (accessoires zoals bijvoorbeeld: sjaals, mutsen, juwelen, ondergoed, sokken, … niet meegerekend) en hebben we een  totaal bereikt 245 ingeschreven leden.

SPECIAL OLYMPICS 2018

Deelnemer Michel Noel heeft meegedaan aan de editie 2018 van de Special Olympics die dit jaar plaats vond in Doornik. Als discipline heeft hij triatlon gekozen. CORVIA vzw stond samen in met 't Vosje voor de bege

leiding van Michel Noel. Hij werd derde op de triatlon en behaalde een bronzen medaille.

 

3. Lopende projecten

 

In 2018 gaat CORVIA vzw ook door met de reeds opgestarte projecten zoals o.a:

 • Open toiletten
 • 1 EURO actie
 • ESBA sets  (Op aanvraag van een geselecteerde groep personen die dakloos zijn heeft de vzw Corvia een ''anti-agressie kit'' of ''signalisatie set'' ontworpen. Dit in samenspraak na verschillende vergaderingen met de personen. Het idee komt uit van vooral vrouwen die op het straat alleen hun ''mannetje'' moeten staan. Vaak krijgen ze te kampen met fysieke, verbale en agressie in meerdere vormen. In een set zit een verrekijker, trekalarm, verblindend licht, kaartje om persoonlijke gegevens in te vullen, fluitje, potje met peper en een ehbo set. Al dit zit verpakt in een gemakkelijk heuptasje. De set is gemaakt in samenspraak met de politie en het rode kruis).

 

 • Gratis nummer  (0800/555.02 voorzien voor daklozen en personen in kansarmoede (vaak geen centjes op hun gsm). Op dit nummer kunnen ze terecht met al hun vragen. Het doel van het gratis nummer is laagdrempelige, preventieve informatie aan te bieden).
 • Overlevingsrugzakken voor thuis- en daklozen
 • Bedeling van kleren en voedsel voor thuis- en daklozen  (dit gebeurd wekelijks aan de 3 stations in Brussel. Hier gaat het team van CORVIA vzw op terrein).
 • Platea Sibum (Dit vooral om hun zelfredzaamheid vergroten, het belang van gezonde voeding (gezond moet niet duur zijn), samenhorigheid te creëren. De leerlingen van het keukenklasje leven zelf ook in kansarmoede. Dit maakt het voor hun extra moeilijk om te overleven in de samenleving. Door ze samen te brengen hebben ze steun van elkaar en kunnen ze naast het keukenklasje ook afspreken om elkaar te helpen.

De keukenklas noemt ‘’Platea Sibum’’ dit betekend ‘’street food’’. De leerlingen van Platea Sibum leren koken rond het thema ‘’finger food’’).

 • Preventie campagnes (bijvoorbeeld : gratis spuiten voor uterus kanker, voedseldriehoek, wc-kits... )
 • Spreekbuis  (hun wensen en node vertalen naar concrete voorstellen op hoger niveau).
 • Sociaal informatie punt (informeren en correct doorverwijzen).
 • Open douche
 • Medisch kabinet