Het vondelingenluik is er om radeloze moeders een kans te geven om hun kind een anonieme en veilige thuis te geven. Het gebeurt nog te vaak dat radeloze moeders hun kind achterlaten op openbare en gevaarlijke plaatsen.

Het vondelingenluik is gelegen in de Lindestraat 405, 1140 Evere. De moeders kunnen er op elk moment van de dag terecht. Als een moeder een kind in het luik wilt leggen moet de moeder een code induwen die op het luik kleeft. Hierna kan de moeder het luik openen. In het verwarmde luik is er een babynestje waar de moeder het kind in kan leggen.

In het babybedje zal er een enveloppe liggen met informatie over het luik en de contactgegevens van CORVIA vzw. In de enveloppe zit ook een uniek stuk, aan de hand waarvan de moeder haar kind kan identificeren. Eens het luik sluit, is het definitief op slot.

Als het luik opent, dan gaat er een alarm af. Op de locatie waar het vondelingenluik zich bevindt, verblijft er een conciërge. Er zal dus steeds iemand aanwezig zijn als het stilalarm af gaat. De conciërge zal het luik slechts openen als hij of zij er zeker van is dat de persoon die is langs geweest weg is. In tussentijd wordt er ook een dokter gecontacteerd die dan het eerste onderzoek uitvoert om te kijken of het kind gezond en in veiligheid is. Hierna worden er diverse instanties gecontacteerd voor het verdere verloop.

Anonimiteit en veiligheid garanderen is het belangrijkste. Het vondelingenluik is voor iedere moeder toegankelijk.

De moeders kunnen ook altijd CORVIA vzw in alle anonimiteit contacteren op het gratis nummer 0800/555.02.